Vilken behandling passar mig?

Här går jag igenom lite av de olika behandlingarna och förklarar vad som passar olika hudtyper. 

Fet hy/pormaskar. En hy som har mer talgproduktion och upplevs lite fetare och lättare får pormaskar oftast i T-zon som panna, näsa och haka. Det kan också vara en blandhy med fetare T-zon men med känsligare partier som kinder.  Dessa kunder passar att gå på regelbundna ansiktsbehandlingar där man jobbar med djuprengöring med ultraljudsrengöring. Man kan välja mellan ansiktsbehandling 60 min eller 75 minuter. Diamantslipning  även kallad mikrodermabrasion är en behandling där huden slipas med apparatur. Man använder olika tippar, grovhet på tippen beroende på vad man vill jobba med. Denna behandling passar att få bort pormaskar med. Det blir även förbättringar på de som har haft acne som gett nya färska acneärr, dvs där ärren är lite blå/röda. Då man gör diamantslipning på nya acneärr kan man bleka dem samt göra att de slipper bli mörka fläckar då huden utsätts för sol. Man kan lägga in diamantslipning mellan klassiska ansiktsbehandlingar med ultraljud för bättre resultat.  Jag brukar inte kombinera ultraljud och diamantslipning i samma behandlng då man använder ånga i kombination med ultraljud men undviker ånga vid diamantslipning. Jag har sett fina resultat på färska acneärr där kunderna går på kur med diamantslipning på 4-6 behandlingar med 3-4 veckor mellan behandlingarna.  Retinolpeeling som är en A-vitamin peeling och BioRepeel är båda bra vid fet hy då de hjälper att torka ut huden, exfoliera samt ge den en ny lyster. Vill man unna sig en lyxig ansiktsbehandling på 90 min som riktigt fräschar upp huden rekommenderar jag Detox luxury treatment där jag jobbar med ett helt kit mer speciella produkter, allt ifrån AHA-rengöring, kolmask,  syregivande bubbelmask och detoxampull mm denna behandling är bra om man har mycket förstorade porer där man lätt får pormaskar som man vill ha hjälp att få bort samtidigt som man vill njuta av en skön ansiktsbehandling. 

Acne hud/fet hud En acne hud är fetare i större partier o har ofta acneutslag spridda i ansiktet eller i olika områden av ansiktet. Här är det viktigt med talgreglerande hudvårdsprodukter men som inte torkar ut. Använder man för starka produkter med alkohol torkar det ut och huden kan producera mer talg, man får en obalans helt enkelt. Jag rekommenderar alltid mina kunder produkter för att de ska få möjlighet till bättre och snabbare resultat. Det kan vara bra att börja med en klassisk ansiktsbehandling 60/75 minuter där man lägger tiden på djuprengöring och portömning och därefter lägga upp en plan vad som passar just Dig bäst. Man kan tex göra AHA kurer som är kortare behandlingar där man gör AHA/BHA penslingar var 7-14 dag beroende på huden. Retinolpeelingen med Exuviance samt BioRePeel är två lite mer avancerade peelingar där man jobbar med A-vitaminsyra och TCA som är bra och effektivt vid aktiv akne då de torkar ut aknen och hjälper det underliggande att komma upp till ten. Retinolpeelinen och BioRepeel ska ej göras då man går på läkemedelsbehandlad acne som Roaccutan mm.

Pigmenteringar. Pigmenteringar kommer ofta när vi solat för mycket eller solat oförsiktigt och inte skyddat oss tillräckligt när vi varit ute. Pigmenteringar i större partier i ansiktet som panna melasma är oftast hormonell och kommer när man är gravid/ammar/äter p-piller eller andra hormonpreparat och vistas i solen. Man får en övertimulering av melanin i huden. Melasma ligger ofta som stora mörka fläckar i huden som panna, överläppen, hakan. Melasma tar tid att behandla och man måste ha tålamod och vara dedikerad, dvs ge sig 17 på att sköta sig! Högt solskydd hela tiden! Utvalda produkter som både bleker och hämmar uppkomst av fler pigmenteringar, spf 50 varje dag oavsett väder. Samt regelbundna behandlingar med AHA-syror. Andra behandlingar som passar är Retinolpeeling då med kur o kombination med utvalda hudvårdsprodukter.  MeLine är det första och enda hudvårdsmärket som är specialiserade på pigmenteringar och hyperpigmenteringar.  Studier visar en förbättring med 90-95 % på 30-60 dagar vid pigmenteringar som melasma och åldersfläckar, solfläckar men även fräknar. Många kunder börjar med en kur med 3 hemvårdsprodukter som används varje dag till de är slut.

Åldrad hud Åldrad hud är från 50+ detta främst för att när klimakteriet inträder  och östrogennivåerna sjunker tappar vi mer av elasticiteten och stunsen i huden. Om man vill förebygga att det ska bli så märkbart så är bra hudvård samt regelbundna behandlingar att rekommendera. Behandlingar som stimulerar kollagen- och elastinproduktionen (gummisnodden och madrassen i huden helt enkelt) här rekommenderar jag PRX T33 är ett patenterat serum som masseras in i huden. Behandlingen är helt nålfri. En snabb uppfräschning ses efter första behandlingen där man får mer lyster men kur  rekommenderas om man vill ha en kollagenstimulering och slussa in fukt i huden, serumet masseras in i hela ansiktet. Jag tycker denna behandling är bra om man inte gillar nålar, man vill ha resultat och ”backa klockan lite” dvs man suddar bort några år.  HIFU högt intensivt fokuserat ultraljud är en apparatur som jobbar i djupare lager av huden.  Värmen från ultraljudet stimulerar bildandet av nytt kollagen.  Maskinen retar muskler och kollagenfibrer som gör att de tajtar till sig. Man känner detta direkt vid behandlingen. Behandlingen upplevs som lite stickande i huden och man kan blir lite öm efter, som träningsvärk. HIFU passar bäst där man tappat lite fasthet som kinder och under hakan.  Man ser en förbättring direkt efter en behandling men kollagenproduktionen fortsätter upp till 3-6 månader efter en behandling. HIFU går bra att kombinera och lägga in i en klassisk ansiktsbehandling. Microneedling är en annan bra och populär behandling där man jobbar med nålning av huden. (även kallad Dermapen se utförligare under Aktuellt på hemsidan) Med microneedling gör små fina kanaler i huden där man slussar in serum och ämnen tex hyaluron som är fuktbindaren. Microneedling är också kollagen och elastinstimulerande och man ser en fin lyster från första behandlingen. Man kan lägga in och göra microneedling mellan vanliga behandlingar för att ha underhåll eller göra microneedling kur med 6-8 behandlingar för att få ett snabbare och synligare resultat. Behandlingen passar  alla som vill få upp lyster, fasthet och få bort fina linjer. Microneedling går bra att kombinera med AHA och PRX T33 syror som ger behandlingen extra skjuts med både lyster och stuns. Jag kan erbjuda paketpris då man gör kombinationen av microneedling+AHA eller microneedling+PRX T33.  Plasma är en behandling där jag kan erbjuda ögonlockslyft utan kirurgi. Med en liten penna med steril engångsnål jobbar jag med olika punktsystem för att få en uppstramning av huden. När man har skrynkliga ögonlock som det är svårt att lägga ögonskugga på så är detta en snabb behandling. Då huden är tunn runt ögonen och man får en svullnad rekommenderas att man gör plasma på torsdag och är hemma över helgen. Svullnaden har i regel gått ner till på måndag. Skorporna som bildas ska man INTE pilla bort, då de får trilla bort av sig själv.

Rosacea/Känslig hud  Då Rosacea och känslig hud är reaktiv hud som snabbt reagerar på olika produkter, dofter mm så använder jag bara speciella hudvårdsprodukter i detta ändamål. Det går bra att boka in sig på vanlig klassisk ansiktsbehandling 60 min jag gör då en lymfdränerande massage som är speciellt anpassad för rosacea och känslig hud. Många av mina kunder med rosacea väljer ansiktsbehandling med LED där blåljuset från apparaturen i kombination med en lugnande sheetmask lugnar rodnar och hjälper huden att lugna inflammationen i huden. Speciella produkter rekommenderas och jag pratar även om lite allmänna råd under behandlingen. 

Manlig hud/hudvård för män Män har lite annan hud delvis pga att de har skäggväxt. Skäggväxten kan göra huden mer känslig och ibland även mer inflammerad. Jag ser män med både hög talgproduktion samt förstorade porer men likaväl med känslig och irriterad hud, även uttorkad av för starka produkter. På senare tid har det kommit mycket nya produkter och serier som riktar sig till just män. Jag anväder mig av både Exuviance  men även av Dr Belters herrserie när jag gör ansiktsbehandling på män. Här rekommenderas klassisk ansiktsbehandling 60 min eller ansiktsbehandling med ultraljud för att smärtfritt få bort pormaskar på ex näsa. Retinolpeel passar män som har fetare hy eller acneutslag då den är lite uttorkande och bra på även djupa acneutslag. Män kan välja samma behandling som de olika ovan beskrivna,  jag väljer ut de produkter som passar kunden vid varje tillfälle. 

Milier Milier är små vita knoppor under huden. De kan komma på kinder, runt ögonen. Ofta har man flera stycken i områden. Det är oklart varför dessa uppkommer men de är väldigt lätta att ta bort. Man kan inte klämma ut dem hemma då de saknar egen utförsgång (jämför med en pormask som har en egen utförsgång) Bästa och snabbaste sättet är att ta bort dem med diatermi. Diatermi jobbar med lågfrekvent ström, man lägger den sterila nålen på någon sekund och jobbar så på alla milier. Kunden går sedan hem. Milierna ”smälter” och kroppen tar själv hand om slaggprodukterna och de försvinner av sig själv. Milier kan återkomma och beroende på hur mycket man har kan man behöva mer än en behandling. Man kan även ta bort dem med engångslancett men det är mycket tidskrävande och onödigt sätt att hantera dem, i min åsikt. 

Kosmetiska fläckar/prickar/kärl  Små kärl på näsvingar, kinder, haka, spiders fungerar dietermi väldigt bra. Med den lågfrekventa strömmen lägger man nålen på kärlet och prickar. Det sticker i huden men gör inte ont. Kärlet drar då ihop sig och blir lite vitt. Beroende på huden och tjockleken på kärlen kan det behövas flera diatermibehandlingar.

Skintags Dessa små ofarliga ”taggar” sticker ut någon mm från huden och är rörliga. Mest förekommande på halsen.  De går snabbt och effektivt att frysa bort med cryo. Området rengörs och man kör frysning några sekunder ibland upprepas behandlingen. Skintagen dör och ramlar av sig själv bort efter några dagar. 

Solfläckar/Lentigo Ålderssolfläckar får de flesta pga för mycket solande, solande utan solskydd. Skadan har ofta skett för 20-30 år sedan. Fläckarna är vanligtast på kinder och handryggar.  Om man vill jobba med hela ansiktet så tycker jag Retinolpeel är bra. Vid enstaka fläckar kan man köra IPL men det krävs flera behandlingar. Cryo frysning är ett alternativ som är både snabbt och kostnadseffektivt.

Övriga kosmetiska förändringar Då sjukvården inte längre tar bort kosmetiska förändringar är man hänvisad till hudterapeuter. Kolla alltid upp din förändring på vårdcentralen så att de får ställa diagnos vad det är, att den är ofarlig och OK att ta bort. Om det är något som läkaren vill ta prov på så går ju det bra innan. När man fått ok från läkaren samt bedömning av vad det är och att det är ok att göra frysning går det bra att boka in sig på cryo. Priserna är beroende på storlek pga cryopennan kostar för varje sekund som den används. Större fläckar tar längre tid att behandla och kostar därför mer än små skintags som tar någon sekund. Det går att ordna bättre pris om flera ska tas bort samtidigt. 

Oönskad hårväxt Hårstrån som kommer upp enstaka eller några stycken oftast på överläppen eller hakan och under hakan kan man lätt epilera bort. Behandlingen går relativt fort. Se till att strået har några mm så att man kan följa nålen via strået. Med lågfrekvent ström skadar man tillväxtcentret i hårsäcken så att den dör och omöjliggör att nya hårda strån kommer upp. Plockning och trådning kan stimulera och göra att de blir grövre och fler, pga att det ofta är hormonellt som de uppkommer samt att vid plockning och trådning så stimuleras blodflödet och det kan trigga tillväxten. 

 Oavsett om ni vet vad ni vill ha eller är osäkra går det att boka in sig på en behandling och vi konsultererar under behandlingen. Det går även bra att kontakta mig på mejl info@beautyclinicboras.se eller telefon Beauty Clinic Borås 0708166114.